Peder Andersen er stationsleder på Fynbo TV, der dækker hele Fyn med nyheder og magasinprogrammer. Det hele startede med en musikhobby…
Træder man ind på Fynbo TV’s studier i Nyborg, står det klart, at stationen er drevet af ildsjæle. Studier er så meget sagt. Nyhedsstudiet er egentlig et kontor med kamera, bord og fladskærm opstillet i det ene hjørne. Magasinprogrammerne er henvist til et par bløde stole i konferencerummet.
Men det fungerer fint, og hvad der mangler i scenografi, er der til gengæld rigeligt af i stationens sjæl. Fynbo TV er gode til at dække de større begivenheder på Fyn. Stationen arrangerer endda dueller mellem fynske politikere. Og så er det lykkedes at få et navn som Joan Ørting ind i flere programmer for at fortælle om trivsel i parforhold.
Fra musik via radio til tv
Peder Andersen er stationens travle leder. Han arbejdede oprindeligt inden for jern- og metalindustrien, hvor han var maskinkonstruktør. Men da hans arbejdsplads i 2001 blev flyttet til Kina, blev han arbejdsløs og begyndte derfor som frivillig i Kerteminde lokalradio.
– Det startede jo med en hobby – først en musikhobby, så en radiohobby – og så begyndte jeg at tænke, at TV også kunne være sjovt, smiler han.
Efter tre år som frivillig blev han fastansat på lokalradioen frem til 2011, hvor han startede TV Lokal i Nyborg. Stationen sluttede sig sammen med Brian Langes BLGM TV og blev til Fynbo TV i 2012. Stationen er en af fire tv-stationer på Fyn og sender til hele øen fra TV 2’s store sendemast i Vissenbjerg.
”Verdens fedeste job”
Peder Andersen er begejstret for ”at man ved hjælp af billeder og lyd, kan komme ud til en masse mennesker,” som han udtrykker det.
– Min påstand er, at det er verdens fedeste job, siger han.
Et af udsendelsesformaterne er, at Peder eller en af hans medarbejdere tager ud og interviewer kunstnere om deres malerier.
– Hvornår har du sidst fået lov til at gå på museum og tale om kunstværker og leve af det? spørger han retorisk og tilføjer:
– Vi kan vælge at være blandt kunstnere og politikere. Hvis vi ringer til Nyborgs borgmester, så stiller han op. Ved sidste valg havde vi en borgmesterduel herude i vores studie med de to spidskandidater.
Disciplin skal der til
Fynbo TV har fem ansatte, nogle af dem deltids. Vejen ind til Fynbo TV er at arbejde frivilligt. Så skal Peder Andersen nok styre dem med fast hånd. Han holder nemlig selv en nærmest matematisk disciplin:
– Lige så systematisk jeg er med metoder til interviews, ligeså systematisk er jeg, når jeg har aftaler. Jeg holder ord, og når jeg skal ud at interviewe, står tasken altid klar med opladede batterier, fortæller han.
Slots- og Kulturstyrelsen stillede nye og skrappere krav til lokal-tv-stationer i 2014. Fynbo TV må derfor lægge sig i selen for ikke at miste støtte til stationen.
– Kravene til lokal-tv blev faktisk strengere end for DR og TV2. Vi skal levere frisk materiale hele sommeren igennem – vi får ikke lov at sende genudsendelser. Gør vi det, skal vi sende støtten tilbage, fortæller Peder Andersen.
Hvordan klarer jeres stab at løfte sådan en opgave?
– Min matematiske baggrund gør, at jeg tænker meget metodisk. Det gør, at vores udsendelser har en form for ensartethed. Og når vi så er ude i længere perioder, som til ART Week, hvor vi interviewede 46 kunstnere i løbet af fire dage, har vi en masse interviews, som vi så kan bruge af senere. Det giver frihed.
Joan Ørting om trivsel i parforhold
Ud over nyheder, reportager og debatprogrammer, laver stationen også livsstilsprogrammer med lokale coaches. Gennem en af dem lykkedes det at få fat i sexolog Joan Ørting og lave samtaleprogrammer om trivsel i parforholdet.
Hvad er idéen bag jeres livsstilsprogrammer?
– Tanken er – hvis man må være lidt højstemt – at gøre verden til et bedre sted, smiler Peder Andersen.
Er der særligt brug for coaches i dag?
– Hvis du ser på statistikker for stress og lignende, er det jo noget, der er aktuelt i dag. Det interesserer mig.
Selv glæder Peder Andersen sig over at komme ud og tale med mennesker.
– Jeg har stor fornøjelse af interview-situationerne. Dem er jeg ikke nervøs for længere, fortæller han.
Har I også kirkestof på Fynbo TV?
– Det har vi ikke nu, men vi kunne godt forestille os det. Der er jo ikke langt fra at hive coaches ind, til at have folkekirkepræster med. Så det kunne vi godt finde på, hvis vi fandt et format til det. Jeg har selv siddet i menighedsrådet for år tilbage, så jeg har et kendskab til det område.
Betalte udstyr af egen lomme
Hvad skal man tænke på, hvis man vil starte lokal-tv?
– Man skal kunne lave programmer af en ordentlig kvalitet og gøre sig umage. Man skal være selvkritisk og fx sammenligne ens udsendelser med det, der kommer fra DR og TV2. Så kan man hurtigt få noget selvkritik frem.
Hvordan skraber man penge sammen til kameraer og redigeringsudstyr og den slags?
– Jeg slog selv hul på sparegrisen i sin tid og lagde min egen opsparing ind i at købe udstyr. Man skal have et startbeløb, og der kan man godt glemme alt om at låne i banken. Det er alt for ”fluffy”.
Men udstyr er heller ikke alt, pointerer Peder Andersen:
– En ting er udstyret, men noget andet er at have tæft for det og frem for alt at turde at springe ud i det og invitere nogle mennesker ind i sine programmer. For det er i høj grad det, Slots- og Kulturstyrelsen lægger vægt på – at man i lokal-tv skal snakke med rigtige mennesker.
Streamer udsendelserne på nettet
Det skræmmer ikke Peder Andersen, at danskernes streamer tv på internettet.
– Vi streamer selv på vores hjemmeside, og det vil vi gøre i højere og højere grad. Samtlige af vores udsendelser ligger der.
Og lokal-tv kan noget, som fx Netflix ikke kan, pointerer han:
– Fordelen ved lokal-tv er det lokale islæt. Folk vil gerne se noget, der er lokalt – fx når vi laver interviews med borgmestrene i området. Og i vores kunstprogrammer giver vi kunstnerne en platform, hvor de kan komme ud med deres kunst. For kunst er jo ikke ligefrem ”tjubang”-nyheder, som er det, de større tv-stationer efterlyser. Ikke engang TV2/Fyn vil tage sådan noget ind.
Og så er der én genre, Netflix ikke har sat sig på endnu:
– Netflix laver ikke nyheder. De kunne for eksempel lave et sæt nyheder i Danmark, som de små lokalstationer, så kunne abonnere på.
Peder Andersen er fuld af gode idéer. Om Netflix så lytter og læser med er en anden sag. Men en ting er sikkert: Fynbo TV laver lokale nyheder fra Fyn og opfylder dermed det, der er stationens formål: at lave lokal tv.
Nyheder
- 01 jul 2023Nyt lovforslag vil styrke lokale og regionale medier
- 29 apr 2023Årsberetning d.29. April 2023
- 30 maj 2022Den Nye Medieaftale – Den demokratiske samtale skal styrkes
- 21 feb 2022Et nyt udspil fra kulturministeren vedr. Medierne
- 06 jan 2022Medienævnet uddeler redaktionel produktionsstøtte for 2022