23 aug 2018
23 august 2018

Lukningen af FM-båndet udsættes

Visionen om at udbrede digitalradio møder modstand fra især bilejere og ældre. Derfor udsætter Folketinget nu lukningen af FM-båndet.

Når du i dag hører radio i bilen, sker dette højst sandsynligt over FM-båndet. Men siden 2011 har Folketinget arbejdet på at udbrede digital radio (DAB-radio) i Danmark, og dermed slukke for FM-senderne. Det skyldes blandt andet, at FM-båndet er fyldt op, mens der er plads til flere radiokanaler på DAB-sendenettet. På længere sigt vil det give et større udbud og mere mangfoldighed på radionettet, fremgår det af Kulturministeriets hjemmeside.

I Norge er nedlukningen af FM-båndet begyndt, og ifølge den norske regering er driften af digitalradio op til otte gange billigere, lydkvaliteten er bedre og beredskabsmeddelelser kan sendes mere stabilt og simultant på alle radiokanaler.

Visionen har blandt andet mødt modstand fra bilejernes interesseorganisation FDM. Omkring en femtedel af al radiolytning foregår i dag i bilradioer. Forskellige beregninger viser, at udskiftningen af FM- til DAB-radio i en bil kan koste mellem 2.500 og 10.000 kroner.

Da ældre som bekendt primært lytter til traditionelle transistorradioer, kan man blive bekymret for, om de kan navigere i det digitale landskab. Både bilejere og ældre er dog nødt til at udskifte deres transistorradio med digitale enheder, hvis FM-signalet lukkes ned.

Ifølge en undersøgelse, foretaget af Voxmeter for Ritzau i april, svarer 69,2 procent ja til, at de fortsat ønsker at lytte til radio via FM-båndet, mens kun 12,3 procent svarer nej.

Derudover frygter nogle, at DAB-radio er en teknologisk blindgyde, der ikke matcher brugernes vaner og hverdag i en tid, hvor internettet og mobilsignalet er de primære kommunikationskanaler. Direktør for Radio24/7, Jørgen Ramskov, siger blandt andet til Politiken: ”Hvis man spørger et menneske i dag, om vedkommende vil købe en radio, vil svaret være: ”Jeg har en”, og vedkommende vil pege på sin mobiltelefon, tablet eller computer. Ingen mobiltelefoner kommer med DAB.”

Modstanden mod digital radio har nu fået Folketinget til at ændre beslutningen om at lukke FM-signalet. Det var ellers planen at lukke signalet i 2019, hvis man i 2018 kunne konstatere, at minimum 50 procent af radiolytningen foregik på digitale radioer.

I stedet vil man nu afvente udviklingen. Når 50 procent lytter til digital radio tages lukningen af FM-båndet op igen.