Danskerne ønsker lokale udsendelser, men DR og TV 2 svigter landdistrikterne, viser ny måling. Lokale radio- og tv-stationer kan opveje ubalancen og møde danskernes behov for lokale nyheder.

DR og TV 2 giver en mildest talt mangelfuld dækning af livet i provinsen. Og dækningen er fortrinsvis negativ.

Sådan lyder lytternes og seernes dom over danske public service-medier i ny undersøgelse. Undersøgelsen er foretaget af Landdistrikternes Fællesråd og viser, at 36 procent af danskerne mener, at landdistrikter får en mere negativ fremstilling end fortjent, og at DR og TV 2 generelt dækker landdistrikterne for lidt.

Lokale radio- og tv-stationer kan i nogen grad opveje ubalancen ved at leve op til Slots- og Kulturstyrelsens krav om at sende mindst én times lokal udsendelse om ugen. Lokalradio og lokal-tv har føling med lokalområdet og kan formidle de nyheder, reportager og portrætter, som landsdækkende medier overser.

Og der er god grund til at lokalstationer spiller ind. For jo længere væk man kommer fra hovedstaden, des mere negativt ser danskerne på public service-mediernes fremstilling og dækning af de danske landdistrikter og yderområder.

36 pct. af danskerne erklærer sig helt enig eller delvis enig i, at landsdækkende public service-medier som fx DR og TV 2 generelt tegner et mere negativt billede af de danske landdistrikter og yderområder, end de fortjener.

Også når det kommer til de landsdækkende public service-mediers dækning af nyheder, kultur og samfundsliv i landdistrikter og yderområder, er 36 pct. af danskerne helt enig eller delvis enig i, at dækningen er ringe.

Jo længere væk fra hovedstaden man kommer, jo ringere er dækningen. Således erklærer næsten halvdelen, 49 pct., af svardeltagerne i Region Nordjylland sig helt enig eller delvist enig i, at landdistrikterne fremstilles i et mere negativt billede end fortjent. Til sammenligning gælder det 25 pct. af svardeltagerne i Region Hovedstaden.

Landdistrikternes Fællesråd har bedt analyseinstituttet YouGov om at gennemføre undersøgelsen, som består af 1012 digitale interviews med danskere over 18 år i perioden 16. – 19. februar 2018.