Radio Ådalen i Skjern samarbejder med Frivilligcenter Vest, der både vejleder og producerer programmer. Og radioen transmitterer flittigt fra aktiviteter i Danmarks største kommune.

Af journalist Svend Løbner

– I Radio Ådalen mærker jeg en gejst. Bare det, at radioen har kunnet køre i snart 30 år, er imponerende.
Det siger Klaus Brodtkorb, der er souschef i Ringkøbing-Skjern kommunes Frivilligcenter Vest.

Over 50 frivillige
Radio Ådalen i Skjern er en fælleskirkelig og tværkulturel lokalradio. Over 50 frivillige sørger for, at der bliver sendt 42,5 timer om ugen. Programmerne skal produceres og afvikles, og der er brug for alt fra værter og teknikere til folk, der arrangerer indsamlingsaktiviteter og fører regnskab.
Og her har Klaus Brodtkorb fra Frivilligcenteret hjulpet Radio Ådalen med at udforme jobprofiler, når der skulle skaffes nye frivillige. Opslaget på Frivilligjob.dk har blandt andet medført, at radioen har fået en ny tekniker.
Og centrets leder står også selv for nogle af radioprogrammerne:
– Karsten Bille er journalist og glad for at bruge sit fag i radioen. Og som frivilligcenter giver vi gerne en hånd med, fortæller Klaus Brodtkorb.

Lige til højrebenet
Der er over 800 frivillige foreninger i Ringkøbing-Skjern Kommune. Kommunen har godt 57.000 indbyggere og er Danmarks største kommune i omkreds. Der er over 100 kilometer fra den ene ende af kommunen til den anden.
– Der er utallige projekter rundt omkring i sognene, foredrag, koncerter, computerundervisning og meget mere. Vi er en af de danske kommuner, der har flest frivillige i gennemsnit, oplyser Klaus Brodtkorb.
Han bistår foreningerne og sørger for, at de får kontakt til hinanden og til kommunens politikere og presse. Det er vigtigt, at skabe synlighed om det frivillige arbejde, mener souschefen. Og derfor medvirker han gerne i Radio Ådalen i Skjern.
– Frivilligcenter Vest har været medlem af radioen i årevis. Vi skal jo være der, hvor folk er, og derfor ligger det lige til højrebenet at samarbejde med Radio Ådalen, siger han.

Transmitterer foredrag
Radio Ådalen samarbejder desuden med Ringkøbing-Skjern Museum om transmission af foredrag fra Skjern Vindmølle. Foredragene lægges derefter op på museets hjemmeside.
Radioen transmitterer også fra foredrag, koncerter og sportsarrangementer i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter, ligesom radioens studie ofte får besøg af sygeplejersker og ergoterapeuter fra Sundhedscenter Vest i programmer om sundhed og trivsel. En lokal læge agerer medvært.
Der transmitteres også fra Minihøjskolen i Rækker Mølle. Her sendes 10 foredrag fra start til slut.
Radio Ådalens frivillige er meget udfarende og kommer blandt andet ud til Open By Night og Husflidsfestivalen. Her kan de sende tre interviews i timen, fortæller radioens formand, Niels Christian Holm.

Samarbejder med 28 kirker
To frivillige er på skift ude og optage gudstjenester i egnens kirker hver søndag. Radio Ådalen samarbejder med 28 kirker, oplyser formanden.
Han er også glad for, at stationen må bringe nyheder fra Ringkøbing-Skjern Dagblad fire gange om ugen.
Selv om der ikke er lavet statistik over henvendelser på programmerne, er der god respons, fortæller han.
– Folk ringer jævnligt ind, og de gør også opmærksom på, når vi laver en fejl. Jeg kom for eksempel til at sende julemusik midt på året fra vores musikcomputer. Der blev ringet ind med det samme, smiler Niels Christian Holm.

Læs mere og lyt med på Radio Ådalens hjemmeside.