14 okt 2016
14 oktober 2016

Komiker: Det sjove løsner op for det svære

Jakob Svendsen bruger standup til at sætte problemer under debat: det uretfærdige, det uforståelige og det kristne hykleri. Og han bringer hele tiden sig selv i spil.


”Hvis nogen slår dig på den ene kind, skal du vende din næstes kind til!”
Bemærkningen høster stor applaus på Jakob Svendsens standup-show Næste(n)kærlig. Med bidende selvironi spidder han både det selvgode og det politisk korrekte i de fleste mennesker.
For når han lægger øre til en racistisk bemærkning i køen i supermarkedet, tør han ikke sige fra. Og når hans barn har en muslimsk legekammerat på besøg, er han parat til at lægge bedetæppe ud med retning mod familiens mocca-maskine!

Humor nedbryder tabuer

Jakob Svendsens talent for standup kan slet ikke gengives på skrift – men vi kan spørge ind til, hvad humoren kan, når vigtige samfundsemner skal drøftes og kernen i det kristne budskab formidles.

– Humor er et stærkt redskab, fordi den gør ting spiselige. Det smertefulde kan blive noget, vi kan tale om – hvis vi ellers bruger humoren ordentligt, siger Jakob Svendsen anderledes alvorligt og uddyber:

– Vi kan nedbryde tabuer og afdramatisere det farlige. Vi kan tale op mod magthavere. Standuppen kan tale systemet midt i mod. Med humor kan vi sætte fokus på uretfærdighed.

Sådan!

Humor sætter hjernen fri

Humor er således en særdeles alvorlig sag. Ud over uretfærdighed kan den også bruges til at bearbejde det, der gør ondt. Man tør lukke op for det smertefulde. På en måde bliver det mindre farligt at tale om, forklarer Jakob Svendsen:

– Man befrier hjernen fra noget, som man har lagt i en specifik kasse. Humoren hjælper én til at finde ud af, at det kan ses fra helt nye vinkler, siger han.

Standupper ved et tilfælde

Selv opdagede Jakob Svendsen sit humoristiske talent ved lidt af en tilfældighed. Han er gymnasielærer men betegner sig ellers ikke som et særligt socialt menneske. Men da hans bror en gang bad ham varme op til en koncert sagde han ja.

– Det havde jeg aldrig prøvet før, så det ku jeg godt. Tredje gang varede mit show 40 minutter, og så begyndte jeg at undersøge, hvad man skal gøre, hvis man skal være rigtig komiker. Og så gik jeg ind på komikkens præmisser.

Komikkens præmisser

– Noget af det vigtigste i standup er at folk skal kunne relatere til det, du siger; sætte sig ind i det. Jo større flokken bliver, jo sværere er det. Når du taler til en flok på 200, skal de alle sammen være på samme sted. Det nytter ikke, at jeg har verdens sjoveste og finurligste joke om Esajas, hvis folk ikke ved, hvem Esajas er. Du kan være den sjove i en venneflok. Men at stå på en scene foran hundredvis af fremmede er en udfordring.

Det samme gælder medierne, hvor man jo heller ikke rigtig ved, hvem der lytter med, fortsætter han. Derfor kan det være en udfordring at også formidle det kristne budskab på en frisk facon.

Berøringsangst over for tro

– Der er flere alvorlige ting i kristendommen. Bare det at få indrømmet at man tror Gud, uden at folk synes, man er en idiot eller et svagt menneske.  Der er en vis berøringsangst i at sige at man tror på noget i 2016.

Hvad gør du så?

– Jeg vil gerne gøre grin med mig selv og nogle af de ting, vi gør som kristne. Mit show ”Kristen i krise” kan bryde det tabu. Showet lægger op til en snak: ”Tror du også på det? Eller: ”Har du også en mormor der er sådan?”

Humor i Bibelen

Jakob kan tydeligt se humor i Bibelen:

– Jesus bruger ironi ret ofte, både i lignelser og når han stiller helt absurde ting op. Folk har uden tvivl set det som ironisk og humoristisk dengang. Det samme med Paulus. Og jeg er ret sikker på, at Gud har humor. Han har jo skabt os med den måde vi fjoller, griner og hygger os med hinanden på, siger han.

Og man kommer uvægerligt til at tænke på profeten Jeremias, der viser det komiske i at dyrke afguder af træ, når vi også bruger træ til at fyre med. Og Jesus, der siger, at det er lettere for en kamel at gå igennem et nåleøje, end for en rig at komme ind i Himmeriget.

Vil være en god komiker

Jakob Svendsen betragter humoren som en gave, der skal bruges med varsomhed. Hvor langt skal man gå, for at få sit budskab ud?

– Mit mål er ikke at være en god kristen komiker, men at være en god komiker, der er kristen. At jeg er kristen gør, at jeg kan tage fat i etiske, moralske og ja, kristne emner fra en anden vinkel. Og som sagt gør grin med de uvaner, vi ofte har som kristne. Som at være næsten(n)kærlige, fordi vores ego stadig fylder rigtig meget.

Ikke sparke nedad

Hvordan kan vi bruge den mere glade side af os selv?

– Det er meget svært. Men brug da humoren på de aktuelle ting, der sker. Ikke sparke nedad, selv om det er letteste. Humoren er ikke til at sparke nedad mere.

– Vi har en forpligtelse til at tale Jesu ord op, at tage sig af de svageste. Næstekærligheden er central i den kristne tro, slutter Jakob Svendsen, som optræder i hele landet og gerne medvirker i radio og tv, hvor han debatterer hotte emner med et glimt i øjet.

KKR-TV sendte uddrag af Jakob Svendsens show ”Kristen i krise” direkte fra årets Sommeroase, der er et stævne for den folkekirkelige fornyelsesbevægelse Dansk Oase. KKR-TV er en af mange kristne lokalstationer, som er tilknyttet Den Kristne Producent Komité.