Selvom Den Kristne Radio i Holbæk kun har 70.000 potentielle lyttere har de haft flere landskendte skuespillere og kunstnere i studiet til en snak om tro.

Den Kristne Radio i Holbæk har en mangfoldig sendeflade med både lovsang, country- og westernmusik, bibelundervisning og interviews med kendte.
Sidstnævnte tæller blandt andet Morten Grunwald, Peter Mygind, Bjarne Henriksen, Mads Steffensen og Lars Mikkelsen. Navne, som ikke umiddelbart synes proportionelle med kanalens størrelse. Den Kristne Radio dækker Holbæk Kommune og når potentielt 70.000 lyttere.

Kendte fortæller gerne om tro
Programmedarbejder Dan Billeskov har i mange år arbejdet som statist ved film og reklamer.
– Her mødte jeg mange skuespillere. Det var jo en oplagt mulighed for at lave nogle spændende interviews. Jeg foreslog idéen til radioen, og den var de med på, fortæller Dan Billeskov.
– Hver gang jeg var med i en filmopsætning eller lignende, tænkte jeg: ”Jamen, jeg kan jo lige så godt spørge.” Når jeg så fortalte, at jeg var fra Den Kristne Radio i Holbæk, kom de fleste selv ind på tro og kristendom.
Det var for eksempel tilfældet, da han for nogle år siden skulle interviewe skuespiller Lars Mikkelsen. Mikkelsen er udover sin medvirken i DR-dramaet ”Herrens veje” og dokumentarserien ”Historien om Danmark” også internationalt kendt for sin medvirken i Netflix-serien ”House of Cards”.

Behov for at møde ’sin skaber’
Billeskov husker tilbage:
– Da jeg skulle interviewe Lars Mikkelsen foreslog han selv, at vi mødtes i Vor Frue Kirke i København, og i det interview fortalte han faktisk om sin personlige tro, fortæller Dan Billeskov, som nu har lavet 20-25 interviews med kendte, som er blevet sendt i radioen.
– Formålet er at sige, at selvom man er kendt, kan man også have behov for at møde den skaber, som vi alle sammen på en eller anden måde har stiftet bekendtskab med. Jeg synes, det er vigtigt, at få det kristne budskab ud gennem sådan nogle mennesker også, fortæller Billeskov.


Dan Billeskov i fuld vigør som interviewer.

Snart 30-års jubilæum
Den Kristne Radios historie går helt tilbage til 1980’erne, da DR’s monopol på radioområdet blev ophævet. Det startede en bølge af nye lokalradiostationer, som fik folkekirkerne i Holbæk kommune til at drømme om at sende kristen lokalradio. Snart kan de fejre 30-års jubilæum sammen med TV2.
Én af dem, der har været med næsten fra begyndelsen, er nuværende formand for radioens bestyrelse og studievært Henrik Dam:
– Til at starte med fik Den Kristne Radio en halv time om ugen på lokalradioen, Radio Holbæk. I halvfemserne delte vi os til to selvstændige radiostationer og sådan opstod: Luma Radio Nordvestsjælland og Den Kristne Radio, forklarer han.

Skønt samarbejde
Henrik Dam er med egne ord ”lidt af en musikelsker”, og det var interessen for musik, der fik ham med som frivillig tekniker tilbage i 1993:
– Jeg var nede ved præsten og planlægge en spejdergudstjeneste, og da vi kom ind på min musikinteresse, spurgte han mig, om jeg ikke skulle være tekniker på Den Kristne Radio. Første sagde jeg nej, da jeg allerede var frivillig hos spejderne, men 14 dage senere kom der et brev ind gennem brevsprækken. I brevet var der en dagsorden og plan for næste programlægningsmøde. Det kunne jeg jo ikke rigtig sige nej til. Og så opdagede jeg, at det var nogle skønne mennesker at arbejde sammen med, smiler han.
I dag spiller han country- og westernmusik på radiokanalen, samt kristen lovsang med andagts- og bibellæsninger. Derudover er han medvært på programmerne ”Kend din bibel” og ”Go’ morgen lørdag”.


Henrik Dam er inkarneret musikentusiast. 

Overraskelser er ekstra ’guf’
Den Kristne Radio vil formidle kristne emner på nye måder. Derfor prøver de også at få uforudsigelige gæster i studiet. Sådan noget stof er nemlig ”ekstra guf”, som Dan Billeskov formulerer det:
– Jeg har for eksempel interviewet sexolog Joan Ørting, og det fik hårene til at rejste sig på nogle. Men det var faktisk et af de fineste interviews, jeg har lavet.
– Jeg spurgte også en skuespiller, som var ateist, om han ville medvirke. Jeg sagde, at det kunne være ekstra guf og spændende, fordi vi var en kristen radiostation, men det ville han desværre ikke, fortæller Billeskov.

Så det er ikke en gammel, støvet, kedelig kristen kælderradio?
– Nej, vi er ude blandt mennesker og vi taler om relevante ting. Vi prøver hele tiden at forny os og forbedre os.

Levende og forståeligt
Det vigtigste hos Den Kristne Radio er at sende noget, som er forståeligt og som lytterne kan identificere sig med:
– Vi har for eksempel et program, der hedder ”Kend din bibel”. Der tager vi fat i nogle af de kendte skriftsteder og forsøger at gøre dem lidt mere levende og forståelige.
– I weekenden sender vi ”Go’ morgen lørdag”, som kan handle om hvad som helst. Det er ikke kun kristne emner, men kan være alt fra etik til vores daglige liv og glæden ved at se en solopgang på landevejen. Som kristne har vi muligheden for at rette den taknemmelighed et sted hen og sige: ”Tak, Herre, for denne dag.”
– Selvom vi kommer fra forskellige kirkeretninger, har vi et fælles budskab, som vi gerne vil dele. Det håber vi kommer ud til vores lyttere, og de medier, der skriver om os, afslutter Dan Billeskov.


Med i studiet er John Engom. Han får det hele ned på disken – klar til udsendelse.