Kristus er hovedbudskabet på Nordsjællands Kristne Radio i Helsingør. I lyset af det blegner kirkernes interne forskelligheder, fortæller studievært Per Sparre.

– I alle de år vi har lavet radio, har enhver kristen menighed fået lov at være med. Der skal bare være ét formål: At man peger hen på Kristus.

Sådan lyder det fra Per Sparre, som har lavet radio for Nordsjællands Kristne Radio i 35 år. Vi møder studieværten og tekniker Wayne Robert til en kop kaffe i Luthersk Missionsforenings lokaler, hvor radioen har fået et lille rum at producere og sende fra.

Fælleskirkelig fra starten
Nordsjællands Kristne Radio blev grundlagt i 1984, og har siden sendt kristen radio til hele Helsingør Kommune og omegn. I alle årene har en støtteforening bakket op om radioen, og i dag bidrager omkring 50 personer til, at radioen kan sende.

– I Helsingør har der altid været et godt økumenisk fællesskab gennem Evangelisk Alliance, og det gør, at kirkerne har stået sammen. Derfor har radioen altid været fælleskirkelig, og det er den stadig for dem, der vil være med, fortæller Sparre og rækker ud efter en folder på bordet:

– Jeg sidder for eksempel her med et gammelt program fra 1987, som jeg lige fandt. Dengang var det så bredt som: Indre Mission, Luthersk Mission, Apostolsk kirke, Evangelisk Børnemission og Folkekirken. Frelsens Hær og Børn og Tro har været inde over, og alle er velkomne i radioen, understreger han igen.


Budskabet om Kristus er drivkraften bag radioen, fortæller studievært Per Sparre.

Fælles formål udligner forskelle
Ifølge Per Sparre er hovedmålet med radioen at pege hen på Kristus. Det har været grundtanken siden kanalens start, hvor flere kirkesamfund og en gruppe kristne mod narkotika startede radioen. ”Kristne mod narko” blev grundlagt af en gruppe tidligere narkomaner, der ville dele deres erfaringer efter, at de var kommet til tro.

– Budskabet om Kristus kan alle kirker være med på, og det er det budskab, som altid har været drivkraften bag radioen, fortæller Per Sparre begejstret og uddyber:

– I stedet for at fokusere på uenigheder, har vi valgt at have Jesu kors som udgangspunkt. Når vi har det fokus for øje, kan vi se, hvordan de andre små forskelle forsvinder. For det budskab er så stort og afgørende.

Sværere i dag
I dag består bestyrelsen dog kun af få medlemmer. Men det er et spørgsmål om ressourcer, lyder det fra Sparre:

– Det kommer jo an på, hvad der er af kirkesamfund i området, og hvad de har overskud til. Mange er pressede, fordi medlemstallene går ned, og folk har travlt. Det har ændret sig siden, dengang radioen startede, og man byggede det hele op. Det er ikke det samme i dag.

Hvordan er det anderledes?
– Det er både en gave og en opgave, og det skal gå hånd i hånd. Nogle gange kører det bare, og man har overskud. Andre gange er det en stormfuld sejlads, hvor man tænker: ”Nytter det noget?”. Sådan er det også i livet, reflekterer studieværten.

Men netop fordi mange har travlt i dag, udfylder Nordsjællands Kristne Radio en særlig rolle, mener Per Sparre:

– Radioen kan nå mennesker, hvor de befinder sig – også bag lukkede døre. Mange har måske ikke overskud eller mulighed/tid til at komme i de kristne samfund, missionshuse og kirker.

Musik og lokal-nyt
Men på trods af udfordringer og forandringer, er Nordsjællands Kristne Radio en aktiv del af det lokale liv i Helsingør og omegn, og der sendes mange timer på bølgelængden:

– Vi sender øjeblikket tre timer mandag, tirsdag, onsdag og fredag og fire timer torsdag. I weekenden sender vi to timer lørdag og seks timer søndag, opsummerer Sparre.

Hvordan får I stof til at sende så meget?
– Meget er jo musik. Vi har en dygtig tekniker, der har lagt en masse musik ind. Derudover har vi faste programmer, blandt andet lokal-nyt. Efter den nye lov skal vi jo lave lokalstof, så vi er ude at dække alt, hvad der rører sig i Helsingør Kommune og omegn. Det kan være arrangementer og byrådsmøder og så videre.


Det er tekniker Wayne Robert, der sidder ved knapperne og lægger programmerne ind i computeren, så de bliver sendt på de rigtige tidspunkter.

Åbner for samtaler om tro
Har I en fornemmelse af, hvor mange der lytter med?

– Fordelen er, at vi har haft mange andre radioer på vores bølgelængde. Det gør, at man favner bredere og får nogle af deres lyttere med.

– Nogle gange møder jeg folk, som fortæller mig, at de har lyttet med. Det kan åbne op for en god snak om bøn og tro. Gennem radioen åbner der sig en helt ny verden, slutter Per Sparre.

Læs mere om Nordsjællands Kristne Radio her.