13 sep 2018
13 september 2018

Europæisk forslag til fair regler for copyright

Koda glæder sig over Europa-Parlamentets udkast til nye copyright-regler. De baner vej for fair, digitale spilleregler, lyder det fra rettighedsorganisationen.

Europa-Parlamentet tog onsdag den 12. september 2018 et afgørende skridt mod at styrke rettigheder for indholdsproducenter, hvis indhold bliver delt på internettet.
Med 439 stemmer for og 226 stemmer imod vedtog Parlamentet det forslag til nye copyright-regler, der nu skal forhandles med EU-Kommissionen og Ministerrådet og sende ny lovgivning på banen, skriver Danske Medier.
Loven vil – hvis den godkendes – sikre, at platforme som Youtube og Facebook er ansvarlige for, at der sker brud på copyright, når deres brugere deler indhold på platformene.

Et noget nær historisk skridt, mener rettighedsorganisationen Koda:
– Dagens resultat er en milepæl i arbejdet for et fair og bæredygtigt internet. Det er kulminationen på en enorm indsats fra en lang række af mennesker, der har arbejdet utrætteligt for at få sat en stopper for den helt urimelige skævvridning af musikmarkedet, vi har været vidner til igennem de senere år, siger Anders Lassen, direktør i Koda og formand for den europæiske rettighedsorganisation GESAC, i en pressemeddelelse.

Hos de private mediers organisation er man tilfreds:
– Medierne får med artikel 11 nu en rettighedsmæssig beskyttelse af deres online-indhold. Det er et værn for fremtidens journalistik i Europa, udtaler Morten Langager, administrerende direktør i Danske Medier, i en pressemeddelelse.

Lovgivningen rammer it-giganter som Youtube, Facebook og Google, mens mindre platforme på internettet ikke er omfattet af direktivet.